Området langs Akerselva var tidligere et område preget av forfall og kriminalitet. Nå er Nedre Foss bypark et attraktivt og grønt rekreasjonsområde i kultur- og historierike Akerselva miljøpark.
“Det som er bra, er variasjonen. Gressbakken hvor man kan ha piknik om sommeren og barna kan ake om vinteren, den blå lekeplassen er veldig spennende for barn med vannløpet og det blå "fjellet" hvor du kan rutsje ned. Det er koselig å gå forbi om morgenen når folk lufter hundene sine, eller Elvebakken VGS har utegym, og om ettermiddagen om sommeren hvor det er fullpakket med folk som soler seg og leker.
Elisabeth Magnus, beboer i området
Nedre Foss ligger på østsiden av Akerselva og var i mange år et livløst og glemt område. Til tross for et voksende studentmiljø på begge sider av elven, nye omkringliggende boligområder og revitalisering av Vulkan på vestsiden av elven, var området lenge preget av forfall og kriminalitet.
Bymiljøetaten ønsket å ruste opp friområdet og skape en ny felles park som kunne bedre tilgangen til elven og løfte frem Akerselva miljøpark. Samtidig var det behov for en bedre og tryggere tverrforbindelse for gående og syklende over elven for å binde Vulkan bedre sammen med Grünerløkka.
Høsten 2008 utlyste Oslo Kommune og Bymiljøetaten en internasjonal konkurranse for en ny bypark på Nedre Foss. Norconsult vant med bidraget FLYT. Bestillingen fra Bymiljøetaten var en øst-vest-forbindelse, en åpen grønn slette, en forlengelse av turveien langs elven og en urban plass i sentrum av parken.
Landskapsarkitektene ville med vinnerforslaget skape en tidsmessig park som samtidig skulle hente frem den rike historien til Nedre Foss.
Det er vanskelig å kartlegge de eksakte behov og aktiviteter en park skal dekke i fremtiden. Norconsult har tilnærmet seg denne uvissheten ved å legge til rette for så mye ulik aktivitet og bruk som mulig.
Konkurranseforslaget ønsket å tilrettelegge for folk i ulikt tempo ved å skape allsidige forbindelser mellom ulike elementer i parken som et nytt amfi med lekeplass, bro, gangvei og den eksisterende hovedbygningen til Nedre Foss Gård.
Det å kunne kaste blikket langt ut i byrommet er sjeldent i urbant landskap og veide tungt i utformingen da parken skulle være et pusterom i det tette bylandskapet.
I et omfattende samarbeid, mellom 11 interne fagmiljøer og 50 ansatte i Norconsult, ble Nedre Foss Park realisert over et spenn på åtte år. Utviklingen av prosjektet foregikk i tett samarbeid med Bymiljøetaten, og med ekstern konsulentbistand innen kunst, historie og vannforskningsmiljøer. Det tverrfaglige fokuset var viktig for et vellykket prosjekt.
Prosjektet ble realisert i etapper, først med broen over til Vulkan etterfulgt av fisketrappen, trappen, flomsikringsmuren og elvevannsledningen. Deretter ble arbeidet med mølleplassen satt i gang i 2015 og til slutt gressletten som siste bit i puslespillet. Etappene sikret at området raskt fikk økt bruksverdi selv om prosessen til full ferdigstillelse var lang.
Spesielt selvfallsledingen og prosessen rundt å få vannet opp fra elven og inn i landskapet var en utfordrende prosess med utstrakt tverrfaglig samarbeid. Røret ble gjemt under gangstien på oversiden av lekeanlegget. Fordi den ligger høyere opp, renner vannet av seg selv og krever verken strøm eller en pumpe på grunn av trykket i vannet.
Parken strekker seg over 1 500 m2 med ulike soner og elementer. Broen over elven, og bryggestien som er en del av den lange gangsveien som strekker seg langs hele Akerselva fungerer som forbindelseslinjer både på tvers og langs av elven. Videre har parken oppholdssoner som en urban plass med amfi, lekelandskap, en stor gresslette, og tilgang til elven ved en fisketrapp.
Utover å være et rekreasjonsområde, takler og løser parken mange utfordringer. Robusthet har vært gjennomgående for utformingen. Det betyr landskapsarkitektur som tåler å eldes gjennom langvarig bruk. Den er laget for å håndtere 200 års-flommen, kraftige regnskyll, tørke og generasjoner med besøkende. Også plantevalget er bevisst robust. Det er for det meste ganske tørt i Oslo, og plantene er derfor valgt ut fra evnen til å tåle lang tørke, men tåler også å bli stående i vann en stund etter et regnskyll.
Utformingen inviterer unge som voksne til lek, en pustepause og en hyggelig og trygg passasje. Hjertet i parken er lekelandskapet og amfiet, de sonene hvor folk oppholder seg mest. Kombinasjonen av amfiet og lekeplassen fungerer godt både for store og små. Barna vil leke og rase fra seg, og de voksne har mulighet til å sitte ned i amfiet og følge med.
Formen på blomsterbedene mimer de tørre elvebankene man ser i elven, og i skråningen over bryggestien får det gro vilt. Det er verdifullt med små bruddstykker av vill natur i et urbant miljø.
Vinkelen på amfiet er tilpasset solen for flest mulig soltimer. Områdets industrihistorie vises i heliografier i trappetrinnene i amfiet, og i en tegneseriestripe av relieffer plassert i det tredje trinnet. Kunstneren Lars Fiske og Oslo Industrimuseum ble involvert for å hente ut de viktigste delene av historien og utvikle relieffene. Disse er organisert som en tidslinje, og om man titter litt nærmere på siste tegneserierute i rekken ser man barn som leker med vann, en referanse til dagens bruk.
Landskapsarkitektene hadde høye ambisjoner for lekelandskapet. På lekeplassen er alt untatt rutsjestengene spesialdesignet og unikt for parken. Den historiske mølledriften og vann er hovedtema. Vann er et uimotståelig element for barn, og lekeplassen er designet med et vannoppkomme for å vekke barns nysgjerrighet og lekenhet.
Belysning er et viktig element for opplevd trygghet. Langs gangveien følges man av samme myke parkbelysningen som er gjennomgående langs hele Akerselva. mens på selve bryggestien er belysningen lagt langs håndlisten på rekkverket for å hindre at lysforurensningen skaper et fiendtlig miljø for fisken.
I følge en rapport fra FN øker livskvalitet uttrykt som tilfredshet med livet og større følelse av lykke, jo større grøntområder som finnes innen 300 meter fra bostedet.
Overgangen fra et røft og lite attraktivt område til den urbane og grønne lungen Nedre Foss er i dag, har bidratt til både sosial merverdi og større trygghet for de som bor i området, for de som oppholder seg i parken, og for de som ferdes gjennom den. Parken er designet for at mange mennesker skal kunne oppholde seg der samtidig, og det oversiktlige og åpne landskapet gjør at folk ser hverandre. Dette var et viktige elementer i overgangen fra et slitent og kriminelt område.
Parken er et blitt et åpent og variert landskap som inviterer til fleksibel og allsidig bruk. Skoler holder ute-gym på gressletten. Amfiet blir brukt som treningsapparat. Trappene som fører helt ned til elvebredden har blitt et startpunkt for kanoturer i elven. Barn og voksne leker både med vann i rennene og lekeanlegget. Hundeeiere slipper hundene fri på gressletten blant folk som soler seg, og folk i farta sitter ned med en kaffe eller en matbit i amfiet. Den døgnåpne parken tilbyr sitteplass uten tidsbegrensning etter en tur på mathallen eller i lunsjpausen.
Amfiet er tilrettelagt for større arrangementer som konserter og matmarkeder, med strømuttak og fettutskiller. Musikkfestivalen «Vulkan Open Air» ble etablert sommeren 2022. Etter et par år med fravær av kulturaktiviteter i forbindelse med pandemien strømmet nå folk i tusenvis til Nedre Foss for å få oppleve mennesker og musikk sammen igjen.
Fisketrappen og parkens fysiske avgrensning mot elven er utformet for lettere tilgang, men bidrar også til tryggere ferdsel langs elven.
Med broen over til Vulkan har det oppstått nye forbindelser på begge sider og på tvers av Akerselva, og gangavstanden mellom områdene rundt er redusert slik at disse bindes sammen til sammenhengende byområder.
Overvann vil bli et stadig større problem som følge av klimaendringene, men byr samtidig på muligheter dersom utformingen av det urbane landskapet ikke bare leder vannet vekk, men også bidrar til bedre vekstforhold for grøntområder i byrommet. Derfor består parken både av harde flater og utemmet naturområde. De harde flatene fører vannet direkte og raskt ned i elven når det regner, men også i renner langs hele aksen fra Nordre Gate og fram til hovedplassen, og etterhvert videre inn i en kanal under gangveien og til regnbed hvor vannet først fordrøyes, og så sluses sakte inn i elven for å motvirke flom.
Fisketrappen bidrar til å forbedre fiskebestanden og økosystemene i elven, og muliggjør overvåkning og registrering av arter. Fisketrappen utvider leveområdet til laksen, men en tradisjonell laksetrapp med trappetrinn mellom bassengene, er det bare laks som håndterer. Derfor valgte man en mer utradisjonell utforming slik at også andre svømmedyktige dyr kan våge seg oppover strømmen.
Trapp og vei langs elven er utformet for at besøkende kan komme helt ned til elvebredden for å se fisken svømme oppover i sesong.
Tilgjengelige og attraktive gang- og sykkelforbindelser reduserer tidsbruksom minsker behovet for bilbruk.
Rundt Nedre Foss finner du høyskoler og videregående skoler, attraktive byomåder som Vulkan og Grünerløkka med butikker, hotell, arrangementer og restauranter. Alle disse drar nytte av nærhet til en park som tiltrekker seg både Oslos borgere og besøkende. Den har gjort det mer attraktivt for folk å oppholde seg i området, snarere enn å bare passere.
God helse og sosial kontakt har en samfunnsøkonomisk gevinst. En godt utformet park for alle kan virke forebyggende på en rekke samfunnsutsutfordringer knyttet til livsstil, kriminalitet og utenforskap. Det er et ønske om en mer aktiv befolkning, og gode og tilrettelagte gang- og sykkelforbindelser med opplevelseskvaliteter bidrar til at flere går og sykler mer. Aktivitet virker forebyggende. Bedre folkehelse gir økonomisk utslag i form av reduserte helsebudsjetter.
Utviklingen av parken har også påvirket eiendomsprisene i området. Fra et boligeiers perspektiv har man sett at parken har vært med på å øke verdien på fast eiendom i området rundt samt øke sannsynlighet for at Grünerløkka er bydelen mange velger å bosette seg i. Fasiliteter, opparbeidede grøntområder og lekeplasser er viktig når folk flest skal velge et område å bosette seg i. Tall for demografisk utvikling viser at stadig flere par med planer om barn velger å bosette seg på Grünerløkka.
For Mathallen på Vulkan er parken et viktig suplement i tilbudet når det på sommerstid er vær til å ta med seg mat og sette seg ut. Noe som igjen antas å ha inflytelse på omsetning.
For Mathallen på Vulkan er parken et viktig suplement i tilbudet når det på sommerstid er vær til å ta med seg mat og sette seg ut. Noe som igjen antas å ha inflytelse på omsetning.
Den nye parken har også gitt Nedre Foss Gård muligheten til å starte en flott restaurant og i dag tjener begge parter på hverandre. Den sosiale verdien til Nedre Foss skaper økonomisk gevinst for næringen rundt.