Med Vålandstun har Stavanger kommune lykkes med å utvikle et bofelleskap for seniorer som aktivt forebygger ensomhet.
“Jeg stortrives. Man har ikke sjans til å bli ensom her, for å si det sånn. Du holder deg ung i sinnet, for det du må hele veien skjerpe deg. Her er det masse meninger, og det er masse folk, og det er sterke mennesker, og du blir veldig engasjert hvis du vil.
Beboer
Stavanger kommune fikk i 2016 en politisk bestilling på å bidra til å øke utviklingen av nye rimelige boliger. Med utsikten til en aldrende befolkning formulerte kommunen et mål om at skaffe flere boliger der eldre kan bo hjemme lengre og klarer seg selv for å avlaste behovet for sykehjemsplasser. Gjennom salget av en kommunal tomt kunne kommunen stille krav til de private utviklere om å innarbeide sosiale mål om økt helse og velferd i forbindelse med boligutviklingen.
Vålandstun består av 38 leiligheter for seniorer organisert i fem bygg som forbindes av en felles base. Boligene er organisert som et bofellesskap og disponere til sammen ca. 500m2 felles fasiliteter med bla. lobby, restaurant og kjøkken, treningsrom, verksted, gjesterom og bibliotek. I tillegg er utearealene innrette som felles møteplasser både på bakkeplan og på taket over fellesrommene. Her er det tilrettelagt med drivhus, parsellhager og utstyr for lek og trimm.
Fellesarealene er planlagt for variert bruk, fra fysisk aktivitet og matlaging til sosialt samvær og praktisk hjelp, noe som gir ulike innganger til deltakelse og fellesskap.
Vålandstun ble til gjennom en målrettet, tverrfaglig og offentlig initiert prosess, hvor kommunen tok en aktiv rolle for å skape et boligkonsept som kunne møte både sosiale og demografiske utfordringer.
Stavanger kommune utskrev i 2016 en konkurranse for prosjektteams med både utbygger, arkitekt, landskapsarkitekt og drifter. Dette for å sikre et team som kunne utvikle et helhetlig konsept for både bygging og langsiktig drift av bofellesskapet. Gjennom betingelser knyttet til salg av tomten kunne Stavanger kommune legge tydelige føringer for de sosiale målene som prosjektet skulle levere på. Dette illustrerer hvordan kommunal tomteeierskap kan fungere som et effektivt virkemiddel for å sikre sosiale målsettinger i boligpolitikken.
Teamet bestående av Ineo Eiendom, Haga og Grov arkitekter og Smedsvik Landskapsarkitekter vant oppdraget. Gjennom arbeidet med prosjektet oppsto selskapet Heime som bistår med å drifte og servisere bofelleskapet. Heime har engasjert en vert som følger opp innflytterne på stedet og aktivt stimulert til felles aktiviteter. Samtidig levere Heime en beboer-app som brukes til å kommunisere og koordinere felles aktiviteter og bruk av fellesarealene. På den måten fikk beboerne hjelp til å kick-starte fellesskapet.
Arkitektene bak Vålandstun har gjort en rekke bevisste grep for å forene bokvalitet, fellesskap og tilpasning til omgivelsene. Disse grepene skaper verdi både for beboerne og for nærmiljøet.
Arkitekturen legger til rette for både fellesskap og privatliv, med helt- og halv-private soner i tillegg til fellesrommene. Arkitektene har bevisst jobbet med soner som gjør det mulig å velge hvor sosial du vil være – uten å gi slipp på privatlivet. Dette gjør det lettere for folk med ulike sosiale behov å trives.
Arkitektonisk er det jobbet med å tydeliggjøre de sosiale sonene. Det skal være lett å se hva som er privat – og hva som er til for alle. Det gir trygghet og styrker fellesskapet. Samtidig er det lagt vekt på transparens og siktlinjer mellom sonene. Store vinduer i fellesrommene gjør prosjektet åpent og levende – både for dem som bor der og for omgivelsene rundt. Det skaper kontakt mellom ute og inne og viser frem aktivitet og liv ut mot gaten.
«Når man beveger seg i gaten rundt prosjektet, så ser man lys og man ser at her er det aktivitet.» Hilde Haga, arkitekt.
Prosjektet er utformet med skråtak og mindre volum for å gli inn i det eksisterende trehusmiljøet. Det gir boligene en hjemlig og ikke-institusjonell karakter samtidig som det bevarer den historiske karakteren i området.
«Vi har gått rundt i området på Våland, sett på hvordan husene og takformene er. Vi ønsket ikke å legge flate tak, som det er lite av her. Vi brukte taket som en måte å forme de nye lavblokkene på. Karnapper i et kontrasterende materiale bidrar også til å bryte ned huskroppenes størrelse. Vi har prøvd å nyfortolke, den organiseringen som finnes i nabolaget ved å plassere fem boligvolumer langs gatene rundt kvartalet, og så har vi lagt fellesarealet i en lav førsteetasje mellom disse husene. Hele prosjektets arkitektur, fra det overordnet grepet, helt ned i detaljene, gjennomsyres av tankene om å vise at dette prosjektet inneholder både et fellesskapsområde og private leiligheter.» Hilde Haga, arkitekt.
Hovedmålet med Vålandstun var å forebygge ensomhet blant eldre. Prosjektet lykkes med å gi folk et sosialt liv i en alder der mange ellers blir isolerte. Flere beboere beskriver at de opplever mindre ensomhet, og at livet har blitt betydelig bedre etter innflytting
Prosjektets fellesarealer gir rom for lavterskelmøter og felles aktiviteter, men uten å være påtrengende. Man deler uten å bo kollektivt, noe som mange beboere setter pris på.
Heime-konseptet med app og vertskap støtter driften og de sosiale initiativ. Appen gjør det enkelt å invitere til kaffe, booke fellesareal, og kommunisere. Dette skaper en kultur for å møtes og bidra hvor beboerne gradvis tar mer ansvar selv.
Fellesskapet gir ikke bare trivsel, men også trygghet i sårbare livssituasjoner. Det blir tydelig at når noen blir syke eller sørger. Da trår nabolaget til.
Flere beboere sier at deres voksne barn og familie er trygge på at de har det godt – og det gir også psykisk trygghet og frihet for pårørende. «Det er en avlastning for familien. De vet at du har det godt.»
Gjennom strategisk utvikling på kommunens tomt oppnår Stavanger kommune et langsiktig mål om å avlaste kommunens omsorgsbudsjetter. Det er økonomisk bærekraftig å tilrettelegge for at eldre borgere kan bo hjemme lengre i frivillige sosiale fellesskap der naboer tar vare på hverandre. Modellen der kommunene gjennom tomtesalg stiller krav om spesifikke sosiale kvaliteter, utvider kommunens verktøykasse og gir politikerne mulighet til å planlegge forebyggende for å redusere fremtidige utgifter. Det krever strategisk og langsiktig planlegging mellom kommunens ulike avdelinger. I Stavanger ble planene om Vålandstun til i årene før design konkurransen i et samarbeide mellom Eiendomsavdelingen og Helse og Velferd.
Vålandstun bidrar til inkludering og likestilling for eldre og personer med nedsatt funksjonsevne. Samtidig endte boligprisene noe over gjennomsnittet, og det gjør at tilbudet i praksis er vanskelig tilgjengelig for mange. Det er derfor behov for videreutvikling av modeller for bofellesskap som kan kombinere høy kvalitet med større økonomisk tilgjengelighet, for eksempel gjennom leieboliger, eller ved å utvikle større prosjekter hvor flere beboere deler på de generøse fellesarealene.